Kontakta Oss
- Har du en fråga? Eller vill du hjälpa oss att bli ännu bättre?
Skicka oss ett mejl eller kontakta oss via formuläret nedan.
Byta Bank – FAQ
Tror du det är komplicerat att byta bank? – det är fel.
Hur får man säkrast bättre villkor hos min nuvarande bank? – förklara dig villig att byta till en bättre.
Här svarar vi på de vanligaste frågorna och reder ut missförstånd. Nedan finns info om vad som är bra att veta innan du byter eller omförhandlar med din nuvarande bank.
Vad är det första jag ska göra om jag funderar på att byta bank?
Tänk igenom vilka banktjänster du behöver idag och vilka du överväger att skaffa.
Varför ska jag göra en förfrågan om byte till en annan bank?
Många gör inget medvetet val av bank utan har kvar samma konton och tjänster år efter år. Statistik visar att de som gör ett medvetet val och jämför bankernas erbjudanden får bättre villkor än den passive bankkunden.
De flesta svenskar har alltså ganska dåliga villor utan att ens veta om det. Oavsett om du i slutändan kommer överge din nuvarande bank är det alltid klokt att skaffa dig erbjudanden från några andra banker för att kunna jämföra och använda som argument i en eventuell omförhandling.
Vissa tror att det är krångligt att byta bank. Det har faktiskt aldrig varit enklare. Börja med att göra enkel förfrågan för att ta emot gratis erbjudanden HÄR.
Varför kan det vara klokt att byta bank?
Därför att det är enkelt och du oftast tjänar på det.
Historiskt har det varit komplicerat att byta bank eftersom informationsutbytet mellan bankerna tagit lång tid. Detta har nu ändrats. De svenska bankerna har de senaste åren börjat följa en ny rutin för bankbyten som förenklar process för dig som bankkund.
Hur ska jag börja om jag funderar på att byta bank?
1.Bestäm vilka banktjänster du vill jämföra erbjudande för – Skaffa sedan erbjudanden från banker som har hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser på precis det du behöver. Lägg in din gratis förfrågan HÄR.
2.Jämför de erbjudanden du får från banker med de villkor och kostnader du har hos din nuvarande bank.
3.Bestäm dig för om vill byta bank. Vänd dig sedan till den bank du valt – de hjälper de dig med bytet när de fått nödvändig information och ditt godkännande. I de flesta fall kan du ha tillgång till den nya bankens tjänster inom 3-5 dagar.
Om jag bestämt mig för att byta vad händer då?
Steg 1: Kontakta din nya bank och förklara att du vill byta till dem. De kommer hantera hela bytet. Du behöver bara ge dem information om vilka konton och tjänster du ska flytta över från din gamla bank. Du får också skriva under en blankett som avslutar dina konton och tjänster i din gamla bank.
Steg 2: Din nya bank hanterar flytten från din gamla bank. Din nya bank kommer lägga upp nya konton och tjänster för dig.
Vilken info behöver jag ge till den nya banken?
När du valt din nya bank kan du underlätta överflytten om du vid detta tillfälle tar fram:
- Nummer på kort som du har i din gamla bank och som du vill avsluta
- Uppgifter om eventuella lån och krediter som du har hos din gamla bank.
- Uppgifter om att du har autogiron kopplade till ditt gamla bankkonto.
- Eventuella privatgiro-blanketter som ska avslutas
- Uppgifter om andra regelbundna överföringar.
Några viktiga kom-ihåg
- Om du har e-fakturor måste du lägga upp dem i din nya Internetbank (e-fakturorna i din gamla bank avslutas automatiskt)
- Om du har e-legitimation fungerar den oftast även i den nya banken, men kontrollera hos din gamla bank vad som gäller
- Kontrollera att du inte har gjort kortköp som ännu inte har dragits från det konto du ska avsluta
- Om ni är flera kontohavare krävs medgivande (fullmakt) från alla.
Kostar det något att byta bank?
Din nya bank tar inte ut någon avgift för att hjälpa dig byta. Din gamla bank kan eventuellt ta ut avgifter om du ska flytta lån eller fonder till din nya bank.
Hur lång tid tar bankbytet?
Lönekonto, insättningskonton och betalningstjänster går snabbt, nya banken garanterar som regel att du kan använda de nya tjänsterna inom 3 dagar.
Flytt av lån tar lite längre tid, oftast 1-2 veckor, eftersom det kräver en ny låneansökan hos den nya banken.
Jag har lån i min gamla bank som jag vill flytta över till min nya, vad bör jag tänka på?
Din nya bank kommer hantera den administrativa processen. Ditt lån hos din gamla bank kommer att återbetalas med ett lån från din nya bank. Du behöver därför fylla i en låneansökan hos den nya banken innan de kan påbörja omläggningen av lånet.
Hur hanterar banken flytten av bolån?
Precis som med andra lån behöver du först göra en kreditansökan hos den nya banken på lånebeloppet du vill flytta. Det gör att det kan ta en till två veckor för att genomföra bytet, tiden varierar lite mellan olika banker. Bolån med rörlig ränta är okomplicerade att flytta.
Om du har bundna lån kan din gamla bank ta ut en avgift för att du löser lånet i förtid, sk ränteskillnadsersättning. Bankerna har nyligen överenskommit att sänka denna avgift för att underlätta byten mellan banker. Din gamla bank kommer kunna meddela hur stor avgiften blir. Det är naturligtvis fullt möjligt att låta bolånet ligga kvar hos din gamla bank men flytta övriga tjänster till din nya bank eller låta en del av dina lån ligga kvar i din gamla bank (tex de bundna tills de kan lösas utan kostnad) och endast flytta över övriga lån, konton och andra tjänster.
Hur hanteras flytt av gemensamma lån och konton? (som jag delar med annan person)
Om du delar ditt bankkonto eller lån med en annan person behöver ni vara överens om bankbytet eller öppnandet av de nya bankkontona. Antingen ordnar du fullmakt från din partner eller besöker ni den nya banken tillsammans för att meddela bytet.
Jag har bundna lån, går de verkligen att flytta?
Ja, det går men ibland kan det ta lite längre tid och vara förknippat med en viss kostnad. Bankerna använder en uträkning som kallas ränteskillnadsersättning för att räkna ut kostnaden för att lösa ett bundet lån i förtid. Kontakta din nuvarande långivare för att undersöka vad som gäller för dig i detta fall.
Jag vill bara flytta vissa delar av mitt sparande/lån, kan jag göra det?
Ja, det går bra. Informera din nya bank om vilken del av ditt sparande eller lån som ska ligga kvar i din gamla bank så kommer de hantera detta för dig.
Hur mycket kan jag spara på att byta bank?
Det beror på hur många tjänster du byter och hur stora lånekostnader och avgifter på sparande du betalar varje månad. Förutom räntekostnader och avgifter på fonder tar många banker ut avgifter för olika transaktioner du gör och fasta avgifter för att ha lönekonto. Använder du kreditkort betalar du ofta både ränta och avgifter. I många fall är det svårt att få en samlad överblick av alla dina bankkostnader. Börja med att göra en förfrågan så kan du få erbjudanden att jämföra med.
Kommer min nuvarande bank att få reda på att jag undersöker möjligheterna för ett byte genom BytaBank.se?
Nej, om du gör en förfrågan om bankbyte genom oss är din information helt trygg. Endast andra banker som bekräftat ett seriöst intresse att hjälpa dig få bättre villkor kommer kunna kontakta dig för att ge dig ett erbjudande.
När du skaffat din en full bild av alternativen till din nuvarande bank står det naturligtvis dig själv fritt att meddela din gamla bank om att du överväger att byta för att ge dem chansen att erbjuda dig något för att vara kvar.
Kan jag ångra mig om jag skickat in en ansökan till en ny bank?
Ja, det kan du. Ditt lån flyttas bara om du skriver på ett så kallat skuldebrev som banken skickar hem till dig. Låter du bli att skriva på detta så ska ditt lån inte flyttas.
Måste jag flytta, kan jag inte bara skaffa en ny bank vid sidan om min nuvarande?
Naturligtvis kan du det. Det kan vara klokt att använda två banker för att i praktiken kunna jämföra vad som fungerar bäst för dig. Det är också väldigt vanligt att lägga vissa banktjänster hos en bank, tex betalningar och sparande men använda en annan bank för andra tjänster som tex lån.