Nu kommer de verkliga boräntorna visas

Nu kommer de verkliga boräntorna visas

Som är väl känt går många banker med på att erbjuda bättre villkor på sina lån än de listpriser de oftast skyltar med. Att den ränta en låntagare kan få sätts individuellt är naturligtvis ingen nyhet, däremot har inte funnit någon officiell statistik över vad den de egentliga ränta på bolånen ligger.

Från och med denna månad har de svenska bankerna gå med på att redovisa vilken snittränta deras kunder faktiskt fått på sina bolån. De första översikterna av verkliga snitträntor har börjat sammanställas. Avanza visade i en sammanställning nyligen hur statistiken slog ut.

Vissa av bankerna har varit sena med att rapportera in enligt den nya överenskommelsen. Räkna därför med bättre statistik framöver.

Avslutningsvis är det värt att påpeka att det fortfarande kan vara svårt att säga vilken ränta man kommer kunna få, trots att den nya statistiken kommer kunna öka transparensen på bankmarknaden. Varje ränta sätts individuellt efter bankerna tagit hänsyn till lånebelopp, säkerheter och personliga förutsättningar att betala räntan. Fortfarande behöver konsumenten förhandla. En bra  början för att starta förhandlingsprocessen är att skapa en förfrågan.

 

 

 

 


BytaBank - Nyhetsredationen