Välj rätt bankkort och valutalösning i sommar

Välj rätt bankkort och valutalösning i sommar

Nu är det semestertider i Sverige. Sommaren har varit kall och regnig hittills så massor av svenskar förväntas söka solen söderut. Kommer du åka utomlands den närmaste tiden?
Att välja rätt lösning för betalningar utomlands hjälper att skapa mer utrymme i semesterkassan. Om du reser mycket utomlands och vet att du ofta använder ditt kort är det klokt att ta reda på vilka avgifter du betalar och om du kan välja ett kort som bättre passar ditt behov. Nedan är de avgifter det kan vara värt att ha koll på.

Växlingsavgift: Du betalar med ditt vanliga kort men debiteras i utländsk valuta, tex EUR. När ditt svenska konto belastas med kostnaden tas en valutaväxlingsavgift ut, ofta ligger den på 1-1,50%. Vissa banker har dock ingen extra avgift av denna typ.

Uttagsavgift: I många länder är inte kortbetalning lika vanligt som i Sverige. Det kan därför vara bekvämt att använda kontanter som komplement till kortbetalningar under utlandsvistelsen. Om du använder ditt svenska bankkort i en utländsk uttagsautomat kommer du ofta behöva betala en uttagsavgift till din bank. Denna avgift varierar beroende på vilken bank du har och i vilket land du gör uttaget. Vissa banker tar inte ut någon extra avgift för kontantuttag inom EU, andra banker tar en liten avgift eller 1%. För uttag gjorda utanför EU har de flesta banker vanligtvis en avgift på 40kr. Om du vill undvika uttagsavgiften kan du naturligtvis växla till utländsk valuta i Sverige på Forex Bank.
Viktigt att komma ihåg är att den största kostnaden vid valutaaffär oftast den sk spreaden, kostnaden för att du tvingas betala bankens köp respektive säljkurs för den valuta du vill handla i. Skillnaden mellan bankens köp och säljkurs mot konsumenter är ofta närmare 10%. Om du köper utländsk valuta för 1000kr och sedan växlar tillbaka det direkt till bankens säljkurs för SEK har du sannolikt endast 900kr kvar.

Om du använder kreditkort för att betala kan du jämföra kortavgifter och villkor här.


BytaBank - Nyhetsredationen